ПЕРМАКУЛТУРЕН ДИЗАЙН

[ A+ ] /[ A- ]

   ТОВА Е МОДЕРНА НАУЧНА СИСТЕМА ОТ ПРИНЦИПИ, ПРАКТИКИ И ТЕХНИКИ, КОЯТО ХОРАТА ОТ ЦЯЛ СВЯТ ИЗУЧАВАТ, ПРИЛАГАТ И ПОСТИГАТ НЕВЕРОЯТНИ РЕЗУЛТАТИ.

Пермакултурният дизайн ни дава идеи и начини да създаваме решения, с които може да спасим живота, хармонията и красотата на нашата планета.

ГРАДИНА 1В основата на пермакултурния дизайн и практика стоят няколко “основни ценности” или етични норми, които остават постоянни, независимо от моментното състояние и независимо от това дали ще се създават градски системи или системи за търговия, дали земята, за която се полага грижа е само една сакия или цяла гора.

Пермакултурният дизайн, също така, е начин на мислене и стил на живот, той е професия, наука, философия.
Огромно удоволствие е да го учиш, да го практикуваш, да го преподаваш.

ВИЖ ПОВЕЧЕ ТУК: http://etika.zaedno.net/node/90

Все по-актуална в днешното забързано време става темата за природосъобразния, естествен ритъм на живот. Има ли го? Възможен ли е? Здравословно ли живеем? Струват ли си всички услия да градим кариера, в името на какво ги влагаме и какво жертваме?

Кариерата – кое, освен амбицията ни води към желанието ежедневно да полагаме огромни усилия в работата ни? Това навярно е необходимостта ни да съберем достатъчно материални блага, за да живеем задоволително – семейството ни и поколението ни. Оставяме настрани личните амбиции за себедоказване и кариерен растеж, тъй желан, заради самото задоволство от израстването. Нека да помислим за тежките работни усилия, положени в името на финансовото ни обезпечение и уж добруване.

Тръгвате на работа сутрин (поне един час по-рано заради трафика), работите 8 часа и се прибирате вечер – пак един час по-късно заради трафика. Отсъства ли сте 10 часа от денонощието. Имате ли спокойствието, психологическата и физическа възможност да вперите взор в детето си, жена си (мъжа си) и да кажете, че сте щастлив? Това ли е, което трябва да се случва с вас, изпитвате ли наслада, чувствте ли се пълноценни? Успявате ли да отгледте децата си, по начина, по който е най-добре за тях – безопасна и здравословна ли е средата, в която живеят?

ГРАДИНА 5Изпитвам дълбоки съмнения, че мнозинството ще даде положителен отговор на този въпрос! Ясно е, че и за нас и децата ни ще е добре да сме сред природата, на спокойствие. Широко известен е фактът, че повечето болести на човечеството са причинени от стреса и замърсената среда, в която живеем и имитацията на храна, с която се храним.

Има ли алтернативи? Има – Пермакултурния дизайн!

ДИЗАЙН

Този стил на живот е за смелите и предприемчиви, готови да положат още извънредни усилия, да се откажат от някои „блага”, в името на други.

ПЕТ ЕЛЕМЕНТА СА ВАЖНИ ЗА НАШЕТО СЪЩЕСТВУВАНЕ:

   • ПОДСЛОН:  Защо домът ни да не е екологичен?

Около една трета от населението на света живее в глинени къщи от един или друг вид. В почти всички страни по света традиционната местна строителна практика се основава именно на комбинация от дърво, камък, глина, слама, пясък – в различна конфигурация според местните особености.

ДИЗАЙН 2   ДИЗАЙН 3

Къщите от естествен материал са комфортни, уютни, уникални и артистични. Могат да бъдат от малки и едноетажни до големи на няколко етажа. В такива къщи живеят както най-бедните хора по света, така и най-богатите. Те създават изключително здравословен и приятен микроклимат – дишащи са, регулират влажността на въздуха, имат добра топло и шумо изолация, изискват по-малко енергия за отопление и поддръжка.

къща 1      строителство 3

интериор1   интериор9

   • ВОДА:  Взимаме чиста вода от природата, а какво връщаме обратно чрез канализацията?

„Няма такова съединение, което би могло да се сравни с водата по своето влияние върху основните геоложки процеси. Няма такова вещество, минерал, полезно изкопаемо, живо тяло, в чийто състав да не е включена вода.” Владимир Вернадски

Сладката вода е едва около 2,5% от цялата вода на земята, но голяма част от нея е съсредоточена в ледниците. Основната част от достъпната сладка вода е съсредоточена в езера, реки, язовири и подпочвени води.

Водата е извор на живот. Без нея не могат хора, растения, животни.

водаКак да я уловим, съхраним, използваме и излишъка да върнем чист в природата ни учи Пермакултурния дизайн.

Знаете ли, че един обикновен покрив може да събере 2 тона вода при умерен дъжд – събираната в специално създадени за целта хранилища вода може да се използва за поливане, миене, пране.

   • ХРАНА:  „Ние сме това, което ядем” – древногръцка поговора

Опитвали ли сте някога домат от градината на баба? Има ли място за сравнение с този от пазара? Интересували ли сте се от произхода на това, което ядете?

Vegetable gardenВ Пермакултурната градина живеят в симбиоза животни и растения. Животните могат да ви спестят много труд от копане, плевене и косене, а в същото време ви дават продукти като яйца, мляко и месо. Вкусът на всичко това е незабравим.

Няма нищо по-вкусно от домашно отгледаната и приготвена храна.

    • ЕНЕРГИЯ:  Енергията може да е зелена!

ЕНЕРГИЯТоплинна енергия, светлинна енергия, вятърна енергия, водна енергия, електро енергия. Всички тези източници на енергия могат да се използват.

Как да намалим изразходването на енергия и да използваме възобновяеми източници?!

   • ПРЕПИТАНИЕ:  Възможно ли е извън големите градски икономически центрове?

Планетата ни има достатъчно ресурси и възможности.

Използвайте ресурсите около вас, добавяйте им стойност и винаги ще намерите клиенти за вашия продукт. В света има глад за бутикови неща – храна, дрехи, вещи, материали, услуги.

Не се рекламирайте чрез ниска цена, рекламирайте се чрез качество и оригиналност.