ЗДРАВОСЛОВНО

[ A+ ] /[ A- ]

ЗДРАВЕТО НЕ НИ СЕ ДАВА ДАРОМ, А БОЛЕСТИТЕ СИ ГИ ПРИЧИНЯВАМЕ САМИ. НЯМА КАК ДА БЪДЕМ ЗДРАВИ, АКО НЕ СЕ ГРИЖИМ ЗА СЕБЕ СИ ЕЖЕДНЕВНО.

ЗА ТОВА НАЧИНА Е САМО ЕДИН – ДА БЪДЕМ ИНФОРМИРАНИ И ПОЗИТИВНИ;   ДА ПРИЛОЖИМ ЗНАНИЯТА СИ С ВЯРА, ПОСТОЯНСТВО И УПОРИТОСТ.

          В тази страница за здравословен начин на живот, периодично ще ви запознаваме с различни практики, храни, напитки, упражнения и др. Публикациите ще са кратки, за да ви запознаят с най-важното, без да ви отегчаваме. Някой ще имат препратки към статии, книги, филми, научни изследвания и т.н. Няма да са сортирани по раздели. Най-новите, ще са най-отгоре, за да ги откривате по-лесно.

 

ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА – ОРЕХ

Орехът – Една от малкото здравословни храни, на която човека не е посегнал (поне у нас) и единствените български ядки на нашия пазар. Един безкрайно полезен плод, който може да се намери диворастящ или в почти всеки селски двор, без да е торен или обработван с химикали. Изключителна храна, което е видно от съдържанието на активни вещества в ядката: Незаменими аминокиселини: Омега 3, Омега  6, Омега 9; Фитохимикали: аминокиселини, лецитин, бета-каротин; Минерали: бор, желязо, калий, калций, кобалт, магнезий, манган, мед, селен, силиций, фосфор, хром; Витамини: А, В1, В4 (фолиева киселина), В5, В6, В12, В-комплекс, В-холин, В-инозитол, В-биотин, С, D, E, F.

     По калоричност орехът превъзхожда много хранителни продукти: 100 грама от него съдържат от 613 до 850 калории. Ядките му превъзхождат свинското месо 1,5 пъти, пчелния мед 2,5 пъти, хляба 3 пъти, пилешкото месо 4,5 пъти, рибата 7-8 пъти, краве мляко и картофи 10 пъти.

     Празник за мозъка – редовното консумиране на орехът подобрява паметта, вузстановява бодростта, създава прилив на сили при големи физически и интелектуални натоварвания.