ЗА ПЧЕЛИТЕ И ХОРАТА

[ A+ ] /[ A- ]

ЗА ПЧЕЛИТЕ И ХОРАТА (НО НЕ ПО СТАЙНБЕК)

ОГЛЕДАЙ СЕ НАОКОЛО! ХАРЕСВА ЛИ ТИ СВЕТА, В КОЙТО ЖИВЕЕШ – ЗАБЪРЗАНИЯ БЯГ МЕЖДУ ЖЕЛЕЗОБЕТОНА, МАТЕРИАЛИЗМА, В КОЙТО СИ СЕ ПОТОПИЛ, СУБКУЛТУРАТА, КОЯТО ТЕ ЗАОБИКАЛЯ, СБЪРКАНАТА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА? СПРИ СВОЯ БЯГ! НА КЪДЕ СИ СЕ УСТРЕМИЛ? ХАРЕСВА ЛИ ТИ?
КАКВО ЩЕ НАПРАВИШ?

images 1

Преди 12 години с моето семейство напуснахме големия град и устроихме живота си в планината, сред природата. От хора, израснали в столицата с притъпени сетива и вредни навици характерни за нашата култура, постепенно започнахме да отваряме съзнанието си за уроците на съвършенния свят около нас. Научихме, че природата ни дава всичко необходимо – храна чрез плодовете, които ражда; релакс, енергия и лечение чрез звук, цвят, аромат, вода, слънце и вятър. Започнахме да подреждаме живота си по природните закони – променихме храненето си, възгледите за възпитание и цялата ценностна система. Това неминуемо определи и професионалния ни път. Специализирахме се в производство на продукти за храна, профилактика и лечение на пчелна и билкова основа – черпейки опит от всичко, което ни заобикаля.images 3 САЙТ
В много свещенни книги се призовават хората да изследват природата защото цялата природа и дори цялата вселена са изпълнени със знаци, че са „сътворени” и че съществуват, за да отразяват силата, знанието и творчеството на този, който ги е „сътворил”. Човек е отговорен използвайки ума и сетивата си, за да види тези знаци и да опознае „твореца”. Ние хората поради навиците си придобити от така наречения цивилизован живот, който водим сме притъпили сетивата си, очакваме чудеса, а не виждаме, че те са навсякаде около нас. И така напускайки града увеличихме своята чувствителност към съвършенството, което ни заобикаля. Вършейки своята работа – събирайки билки стъпките ни следват полета на пчелите.
Защо точно пчелите!? Пчелното семейство ( около 40 000 пчели в един кошер ) има съвършена организация, всички функционират като един организъм, а всяка пчела като отделна клетка. От раждането до смъртта си пчелата изпълнява различни функции, преминавайки през всички длъжности в кошера – от отглеждането на пило (личинки, от които се раждат възрастните насекоми) през изпаряване на водата от внесения в кошера нектар, почистване на восъчните пити, защита на кошера, събиране на нектар, цветен прашец и т.н.
Организмът – пчелно семейство функционира съвършенно. Ако има пробив в някоя дейност, веднага се появяват пчели, които попълват недостига от работна ръка. Така баланса не се нарушава и семейството функционира хармонично в изобилие от пчели, храна и запаси.

images 2
Това удивително насекомо с безпогрешния си инстинкт събира за храна мед, който съдържа почти цялата менделеева таблица, пчелен прашец – съдържащ всичко необходимо за човешкия организъм, в съвършен баланс на активните вещества, от своя страна произвежда восък с над 300 активни вещества, прополис за защита от вируси, бактерии и гъбички, пчелно млечице – еликсир на живота.
В едно от свещенните писания пише: “И внуши твоят Господ на пчелите: “Вземете си жилища сред планините и по дърветата, и в онова, което [хората] градят! После яжте от всички плодове и следвайте пътищата на вашия Господ, улеснени [за вас]!…. Излиза от стомаха им питие с различен цвят. В него има изцеление за хората. В това има знамение за хора премислящи.” (Сура Нахл, 68-69)
Това, което ни прави впечатление, е, че пчелите складират много повече мед, отколкото им е необходим. Разбира се, първият въпрос, който ни идва наум, е защо пчелата не се е отказала от това “свръхпроизводство”, което изглежда като загуба на излишно време и енергия? Както ни съобщават цитираните по-горе 68 и 69 айяти от сура Нахл, отговорът на този въпрос е скрит във “вдъхновението”, което пчелата е получила. Пчелите също като всички останали животни действат чрез Божието вдъхновение.Като предпоставка на своето сътворение пчелите правят мед не само за себе си, но и за хората. Както много други животни, така и пчелите са сътворени в служба на човека. Действат чрез Божието вдъхновение.images 6

А какво правим ние хората?
Напоследък учени от цял свят се занимават с въпроса „Защо пчелите изчезват?”, кошерите обезлюдяват, пчелите просто не се завръщат.
Има много теории по въпроса, но най-близка до мойта логика и познания е теорията, че вследствие прекомерната употреба на химикали в селското стопанство имунната система на пчелите отслабва, те се разболяват от болести, от които не са боледували до сега и напускат кошера (пчелата когато е болна напуска кошера за да умре навън и да не зарази другите пчели от семейството). В китайската провинция южен Сечуан от няколко години няма нито едно опрашващо насекомо вследствие употребата на пестициди и инсектициди. Местните земеделци опрашват на ръка плодните дръвчета (основния поминък в района), събират мъжките полови клетки в купи и на ръка с четчици от перца опрашват цвят по цвят. Във Франция някой пчелари напускат земеделските провинции и разполагат кошерите си в центъра на Париж, по покривите на сградите, тъй като там не се пръска с химикали, а има достатъчно цъфтяща растителност в парковете.
Други теории – твърде вероятни са, че пчелите губят ориентация вследствие наситеното с радио вълни въздушно пространство, климатичните промени, ГМО културите и т.н.
Все човешки дейности, които нарушават баланса в природата.
И така напусни поне за малко мрачната крепост наречена твой дом, излез за малко сред природата и се наслади на съвършенната архитектура и дизайн на „твореца”, чуй музиката на тишината, вдъхни аромата на цветята и успокой съзнанието си с хармонията от цветове. Отвори очи и ще видиш чудесата. Задай си въпроса какво ще направиш за да не нарушиш с твоята жизнена дейност съвършенството и хармонията, отговори си и го направи.
Всичко зависи от ТЕБ!
Ние си отговорихме на този въпрос и направихме своята първа крачка преди години, а сега просто вървим по пътя. Всяка следваща стъпка ни показва посоката в която трябва да вървим, за да израснем физически и духовно, в хармония между материя и дух.
Сега правим поредната крачка с изграждането на център в който да споделим и предадем нашия опит и натрупани знания. Място, където ще продължим да учим заедно независимо къде живеем в планината или в града, защото природните закони важат с еднаква сила навсякъде.
Направи и ти своята първа крачка – с нея започва всеки път!
И нека стъпките ти следват полета на пчелата!

Диана Мислиева

 

Остави коментар

* Please Subtract the Values